Por si no fuese suficiente la tristeza por la pérdida de un fidelísimo amigo como fue Ferrán Bonnin a lo largo de toda la vida, me he visto empapado por una profunda rabia por la postura fría, lejana e inhumana del obispo de Mallorca en su funeral.
Pasan los días pero la indignación, lejos de amansarse, se enciende cada vez más. Aquel silencio compuesto y devoto del obispo a la hora de dar testimonio de uno de sus servidores más sacrificados y coherentes, se me asemeja cada vez más injusto, más sibilino, más asesino. Aquel funeral se convirtió, de parte de la jerarquía, en un auténtico asesinato de nuestra esperanza. La callada, el mutismo, la negación mató más que el falso testimonio y la calumnia. Contra los que hablan mal de un amigo-en este caso de un santo amigo- tienes el derecho de réplica y, si cabe, el derecho al insulto. Pero ante el mutismo ritualista e hipócrita nada más cabe el refugio de la santa indignación, de la rabia profunda y de la pena inagotable.
Siento rabia porque Ferrán se merecía de parte del obispo, al cual siempre estimó, justificó y defendió, un testimonio de agradecimiento. El valiente cura obrero, el tozudo forjador de grupos de reflexión, el ciego enamorado del Reino, el constante referente del Evangelio, el sacrificado propagandista de la buena noticia, el atrevido misionero de culturas lejanas, el obstinado imitador de la encarnación de Jesús en cada momento y circunstancia, el hijo obediente de una iglesia madrastra, se merecía algo más cálido, humano y tierno que una ceremonia común y neutra. Señor obispo, la devoción no se manifiesta cerrando los ojos, como hace vd., sinó abriéndolos como soles, si cabe, con lágrimas, por mirar cara a cara el rostro de los profetas.
Sin rabia porque aquel viernes aciago en la parroquia de la Santísima Trinidad, el pastor de la diócesis que, sin haberlo elegido, hemos aceptado y respetado como a cabeza visible de nuestra iglesia, malgastó una ocasión única para confortar a sus cristianos con una palabra cálida, sentida y de justa esperanza. Señor enviado por el Vaticano para cumplir entre nosotros la misión que os han encomendado los que mandan: pensad que nunca más se os presentará otra ocasión como la que tuvisteis en el funeral de Ferrán. La despedida del santo barón de Dios reunió una representación de todos los cristianos de Mallorca.
Señor divino ausente: aquélla tarde, ante vos, sedientos de una palabra de ánimo, unidos por la muerte del amigo muerto, teníais-como nunca más tendréis – una síntesis de todas las tendencias, desde el Concilio de Nicea hasta el Vaticano Tercero .Allí estaban todos los curas solteros, casados ,concubinos, ancianos, jóvenes, sumisos, rebeldes, retrógrados, avanzados, juiciosos y locos. Y estaban presentes todos los movimientos eclesiásticos y eclesiales, desde los Cursillos de Cristiandad-presididos por su fundador, hermano del difunto- hasta los resistentes grupos de cristianos comprometidos con la transformación del mundo a la luz de las bienaventuranzas y al servicio de los más pobres y desamparados. Todos ellos esperaban un empujón de coraje.
Reverendísimo caracol de cuerno hundido: no tenéis ninguna excusa para vuestro asesino silencio. Allí solamente estábamos los vuestros. No habían políticos ni periodistas, ni curiosos ni husmeadores. No existía ni el más lejano peligro para que nadie interpretase de mala manera vuestro testimonio. Que temíais? Porqué callasteis? Después de más de dos años de mando misterioso y personal de la reducida y maltratada tropa eclesiástica de Mallorca os toca saber quien es quién, hasta el último cabo de escuadra.
En el caso de Ferrán Bonnin no os podéis excusar en el total desconocimiento. El intentó llegar a vd. Abriéndose todo, en cuerpo y alma, a través de visitas y correspondencia. Y si no conocíais de primera mano su peripecia evangélica, porqué no la pedisteis a los colaboradores que vos elegisteis personalmente, sin plebiscito, haciendo uso de vuestro derecho jerárquico de dictadura ¿Ellos si que conocían con detalle cada paso que dio el tozudo servidor del Evangelio.
Señor obispo de Mallorca, permitidme, pisoteado como me siento por la ofensa de vuestro silencio asesino, un consejo práctico. Dado que, mientras el Vaticano nos castigue con obispos foráneos, tendréis que celebrar nuestros funerales porque los capellanes nos iremos muriendo como moscas, para saber cómo tenéis que predicar, leed la homilía que hizo mosen Pere Torres en el funeral que la parroquia de Binissalem dedicó a su estimado ex rector. Leedla y tomad luz de la Pintora como decimos en Mallorca, en esta Mallorca que se os escapa de las manos malogrando momentos propicios de acercamiento como el que tuvisteis en el funeral de Ferrán Bonnin. Que su alma inquieta no os deje descansar en paz.
Jaume Santandreu
Cartas al director.
ÚLTIMA HORA, 20 de diciembre de 2006.
Traducido al castellano, por Juan Hernández Jover.
EL BISBE ENS OFEGÀ L’ESPERANÇA EN EL FUNERAL DE
FERRAN BONNÍN
Per si no fos prou la tristesa per la pèrdua d’un fidelíssim amic com fou Ferran Bonnín al llarg de tota la vida, m’he vist amarat per una ràbia profunda per la postura freda, llunyana i inhumana del bisbe de Mallorca en el seu funeral.
Passen els dies però la indignació, lluny d’amansir-se, s’encén cada cop més. Aquell silenci compost i devot del bisbe a l’hora de donar testimoni d’un dels seus servidors més sacrificat i coherent, em sembla cada pic més injust, més sibil•lí, més assassí. Aquell funeral es convertí, de part de la jerarquia, en un autèntic assassinat de la nostra esperança. La callada, el mutisme, la negació mata més que el fals testimoni i que la calúmnia. Contra els qui parlen malament d’un amic —en aquest cas d’un sant amic— tens el dret de rèplica i, si cal, el dret a l’insult. Però davant el mutisme ritualista i hipòcrita només et resta el refugi de la santa indignació, de la ràbia profunda i de la pena inesgotable.
Sent ràbia perquè Ferran Bonnín es mereixia de part del bisbe, que ell sempre estimà, justificà i defensà, un testimoni d’agraïment. El coratjós capellà obrer, el caparrut forjador de grups de reflexió, el cec enamorat del Regne, el constant referent de l’Evangeli, el sacrificat propagador de la bona nova, l’agosarat missioner de cultures llunyanes, l’entestat imitador de l’encarnació de Jesús en cada moment i circumstància, l’obedient fill d’una església madrastra, es mereixia quelcom més calent, humà i tendre que una cerimònia comuna i neutra. Senyor bisbe, la devoció no es manifesta tancant els ullons, com feis vós, sinó obrint-los com a sols, amb llàgrimes si cal, per mirar fit a fit el rostre dels profetes.
Sent ràbia perquè aquell divendres atziac a la parròquia de la Santíssima Trinitat, el pastor de la diòcesi que, sense haver-lo elegit, hem acceptat i respectat com a cap visible de la nostra església, va malgastar una ocasió única per confortar els seus cristians amb una paraula càlida, sentida i justa d’esperança. Senyor enviat pel Vaticà per acomplir entre nosaltres la missió que us han encomanat els qui comanden: pensau que mai no se us presentarà cap més ocasió com la que tinguéreu en el funeral de Ferran. El comiat del sant baró de Déu reuní una representació de tots els cristians de Mallorca.
Senyor diví absent: aquell vespre, davant vós, sedegosos d’una paraula de coratge, units per la pena de l’amic mort, teníeu —com no tornareu a tenir mai més— una síntesi de totes les tendències, des del Concili de Nicea fins al Vaticà Tercer. Hi havia tots els capellans fadrins, casats, amistançats, vells, joves, submisos, rebels, retrògrads, avançats, assenyats i folls. Hi eren presents tots els moviments eclesiàstics i eclesials, des dels Cursillos de Cristiandat —presidits pel seu fundador, germà del difunt— fins als resistents grups de cristians compromesos amb la transformació del món a la llum de les benaurances i al servei dels més pobres i desemparats. Tots ells esperaven una empenta de coratge.
Reverendíssim caragol de banya enfonyada: no teníeu cap excusa per al vostre silenci assassí. Allà només hi érem els vostres. No hi havia polítics ni periodistes, ni curiosos ni tafaners. No hi havia ni el més llunyà perill que ningú interpretàs malament el vostre testimoni. Què temíeu? Per què callàreu? Després de més de dos anys de comandament misteriós i personal de la reduïda i malmesa tropa eclesiàstica de Mallorca us toca saber qui és qui, fins al darrer caporal d’esquadra.
En el cas de Ferran Bonnín no us podeu excusar en la manca de coneixença. Ell intentà arribar a vós tot obrint el seu cor i la seva ànima, a través de visites i cartes. I si no coneixíeu de primera mà la seva peripècia evangèlica, per què no la demanàreu als col•laboradors que vós elegíreu personalment, sense plebiscit, fent ús del vostre dret jeràrquic de dictadura? Ells sí coneixien de prim compte cada passa que donà el caparrut servent de l’Evangeli.
Senyor bisbe de Mallorca, permeteu-me, trepitjat com em sent per l’ofensa del vostre silenci assassí, un consell pràctic. Donat que, mentre el Vaticà ens castigui amb bisbes forans, haureu de celebrar els nostres funerals `perquè els capellans ens anirem morint com a mosques, per saber com heu de predicar, llegiu l’homilia que féu mossèn Pere Torres al funeral que la parròquia de Binissalem dedicà al seu estimat ex-rector. Llegiu-la i preneu llum de na Pintora, com deim a Mallorca, en aquesta Mallorca que se us escapa de les mans malaguanyant moments propicis d’acostament com el que tinguéreu en el funeral de Ferran Bonnín. Que la seva ànima bellugadissa no ens deixi descansar en pau.
Jaume Santandreu
Cartes al director
ÚLTIMA HORA, 20 de desembre de 2006