COM MEMBRES DE L´ESGLESIA DE BASE, I DAVANT LA SITUACIÓ DE CRISI ECONÒMICA, amb la seqüela d´atur i empobriment que està afectant sobretot a la classe treballadora i a les capes més febles de la població, volem manifestar que entenem que la crisi actual no és fonamentalment un problema tècnic, sinó que posa de manifest els valors ètics i les bases sobre la qual està construïda l’economia i la nostra societat. Creiem doncs que no es tracta de «refundar el capitalisme», o donar-li un gir ètic al neoliberalisme responsable de l´empobriment d´una gran part de la humanitat, sinó d´inventar noves formes de fer economia i de fer política, més humanes i que col·loquen a la persona en el centre.
Hi ha propostes alternatives com les del Foro Social Mundial, que planteja la urgència d´una major justícia en les relacions econòmiques, un comerç just, una banca ètica… L´Organització Internacional del Treball (OIT) planteja un Pacte Mundial per l´Ocupació, perquè en la lluita contra la crisi es done centralitat al treball decent, la protecció social, els drets laborals i les empreses sostenibles. La campanya Pel decreixement solidari que proposa que tots i totes comencem a viure amb menys per a viure millor i més solidàriament. Són propostes que creiem cal difondre, promoure i experiementar en la mesura del possible.
Davant les mesures polítiques i econòmiques que s´estan articulant, a nivell mundial i en el nostre país, EXIGIM ALS NOSTRES GOVERNANTS que prioritzen l’atenció a la part més feble de la nostra societat. Són necessàries mesures com la pròrroga dels subsidis d’atur, i la cobertura de les necessitats bàsiques de les persones sense cap ingrés. Moltes persones i famílies estan arribant a una situació de pobresa i exclusió inadmissible en una societat civilitzada.
Són moltes les inciatives solidàries que estan sorgint en els nostres barris i pobles, en les nostres parròquies… és inestimable el servei que estan prestant institucions com Càrites en l´atenció a persones i famílies en situació desesperada. Són iniciatives humanitzadores i solidàries que des de les nostres comunitats i organitzacions eclesials ens comprometem a impulsar i animar.
Així mateix, des del convenciment que el mandat evangèlic de l´amor ha de conduir a tota l´Església a un major compromís davant aquesta situació, DEMANEM TAMBÉ A LA JERARQUIA CATÒLICA que assumisca com prioritat el posicionar-se clarament en defensa de les persones més desfavorides en l´actual conjuntura. Ens agradaria veure als nostres bisbes reclamant enèrgicament suport a les capes socials en situació de major desprotecció, demanant que es respecten els drets laborals, promovent gestos solidaris o animant les iniciatives que vagen en la línia d´un model econòmic més just i solidari.
Creiem, amb Leonardo Boff, que davant la crisi actual, caldria preguntar-se: com podem resoldre els problemes de la humanitat? i no com salvar el sistema econòmic que està en crisi. El canvi de pregunta implica un canvi de resposta. I aquest és un repte que ens implica a tota la societat i a tota l´Església.
* Signen aquest article els següents col·lectius de XARXA CRISTIANA: Comunitats Cristianes Populars de València, Col·lectiu de Cristians i cristianes de Base de Castelló, Comunidad Ignacio Ellacuría (CVX), Grup d’Asumtpes Religiosos de Lambda, Católicas por el Derecho a Decidir i Dones Creïents de València.
______________________________________________
Ante la crisis económica
COMO MIEMBROS DE LA IGLESIA DE BASE, y ante la situación de crisis económica, con su secuela de paro y empobrecimiento que está afectando sobre todo a la clase trabajadora y a las capas más débiles de la población, queremos manifestar,
– Que entendemos que esta crisis, no es fundamentalmente un problema técnico, sino que pone de manifiesto los valores éticos y las bases sobre la que está construida la economía y nuestra sociedad. Creemos pues que no se trata de “refundar el capitalismo”, o darle un giro ético al neoliberalismo responsable del empobrecimiento de una gran parte de la humanidad, sino de inventar nuevas formas de hacer economía y de hacer política, más humanas y que coloquen a la persona en el centro.
– Hay propuestas alternativas como las del Foro Social Mundial, que plantea la urgencia de una mayor justicia en las relaciones económicas, un comercio justo, una banca ética… La Organización Internacional del Trabajo (OIT) plantea un Pacto Mundial por el Empleo, para que en la lucha contra la crisis se dé centralidad al trabajo decente, la protección social, los derechos laborales y las empresas sostenibles. La campaña “Por el decrecimiento solidario” que propone que todos y todas empecemos a vivir con menos para vivir mejor y más solidariamente … Son propuestas que creemos hay que difundir, promover y experiementar en la medida de lo posible.
– Ante las medidas políticas y económicas que se están articulando, a nivel mundial y en nuestro país, EXIGIMOS A NUESTROS GOBERNANTES que prioricen la atención al eslabón más débil de nuestra sociedad. Son necesarias medidas como la prórroga de los subsidios de desempleo, y la cobertura de las necesidades básicas de las personas sin ningún ingreso. Muchas personas y familias estan llegando a una situación de pobreza y exclusión inadmisible en una sociedad “civilizada”.
– Son muchas las inciativas solidarias que están surgiendo en nuestros barrios y pueblos, en nuestras parroquias… es inestimable el servicio que están prestando instituciones como Cáritas en la atención a personas y familias en situación desesperada. Son iniciativas humanizadoras y solidarias que desde nuestras comunidades y organizaciones eclesiales nos comprometemos a impulsar y animar.
– Así mismo, desde el convencimiento de que el mandato evangélico del amor debe conducir a toda la Iglesia a un mayor compromiso ante esta situación, PEDIMOS TAMBIÉN A LA JERARQUÍA CATÓLICA que asuma como prioridad el posicionarse claramente en defensa de las personas más desfavorecidas en la actual coyuntura. Nos gustaría ver a nuestros obispos reclamando enérgicamente medidas de apoyo a las capas sociales en situación de mayor desprotección, pidiendo que se respeten los derechos laborales, promoviendo gestos solidarios o animando las iniciativas que vayan en la línea de un modelo económico más justo y solidario.
Creemos, con Leonardo Boff, que ante la crisis actual, habría que preguntarse ¿Cómo podemos resolver los problemas de la humanidad? y no ¿Cómo salvar el sistema económico que está en crisis? El cambio de pregunta implica un cambio de respuesta. Y éste es un reto que nos implica a toda la sociedad y a toda la Iglesia.
Firman los siguientes colectivos de XARXA CRISTIANA: Comunitats Cristians Populars de Valencia, Col.lectiu de cristians i cristianes de base de Castelló, Comunidad Ignacio Ellacuría (CVX), Grup d’asumtpes religiosos de Lambda, Católicas por el Derecho a Decidir y Dones creients de València.